Sémillon

Sémillon har sin oprindelse i Saint Émilion, hvorfra den har fået sit navn. Den er med tiden rykket lidt syd-øst på og har i dag bogstavelig talt sine rødder i Sauternes og Barsac. Her regerer den som den søde, hvide dronning. Sémillon er en drue, der har mellemstore, cylinderformede og kompakte klynger. Bærrene er tyndskinnede, hvilket gør dem letpåvirkelig af Botrytis cinerea (ædelråd). Sémillons fysiologiske egenskaber er perfekte til udviklingen af ædelråd, en godartet luftbåren svamp, der angriber visse druesorter under vindstille og fugtige forhold. Den viser sig når druerne bliver gyldne med små sorte prikker, som er små huller i skinnet. Vandet i druen fordamper gennem hullerne og efterlader syre, aromaer og sukker. Da ædelråd ikke udvikler sig jævnt på alle druer, skal de håndplukkes, hvilket fordyrer processen, men de endelige vine er bestemt det hele værd. Sémillon har netop et højt naturligt indhold af syre og sukker, hvilket gøre sorten perfekt som hoveddrue i de søde vine.
De typiske aromaer i vinene er honning, abrikos, citronskal og tørrede frugter. Sorten har mistet fodfæste i Frankrig udenfor Sauternes og Barsac. Den har til gængæld vundet voldsomt frem i alle de oversøiske vinlande. Udover dejlige søde vine, fra især Australien, giver Sémillon også friske tørre citrusagtige hvidvine. Det høje syreindhold gør dem holdbare, hvilket med tiden giver dem fremtrædende noter af honning, nødder og tørrede frugter, samtidig med at de bliver mere fyldige og komplekse.