Grenache

Grenache, Garnacha eller Garnatxa er en tyndskindet, rød druesort med store bær, højt sukkerindhold og lav syre. Sorten kræver god varme for at modnes. Vinene har sjældent en dyb farve, men er fyldige med aromaer af røde bær som jordbær og hindbær. Typiske krydrede noter er hvid peber og lakrids. Med alderen bliver noterne associeret mere med karamel og læder.

Grenache er med sit tynde skind perfekt til tørre, fyldige rosévine og til mere lette rosévine med masser af frisk frugt. Sorten bruges udpræget i Rhône, Provence og Spanien. I det sydlige Rhône spiller Grenache førsteviolin i blend fra blandt andet Châteauneuf du Pape. Garnacha går derimod solo i Spanien, hvor den skaber koncentrerede, intense og elegante røde vine.

Grenache er også enestående som blandingssort. Specielt med Syrah danner den et godt makkerpar. Grenache byder ind med alkohol og røde bær, krydrede noter samt dæmpede tanniner og syre. Blandingen, ofte også sammen med andre sorter (Mourvèdre og Cinsault), er udpræget især i det sydlige Rhône og i Australien.
En forholdsvis nem og føjelig druesort, der bedst står alene som rosévin eller som blandingssort i nemme drikkelige, bløde vine fra det sydlige Rhône eller mere intense og komplekse vine fra Sydaustralien.